Vyhledávání na webu

6 „nevinná“ nastavení Windows, která vás ve skutečnosti špehují (a jak je zastavit)


Windows odvádí skvělou práci v tom, že působí uživatelsky přívětivě a nápomocně. Všimnete si, že téměř každé nastavení, které se týká vašich dat, je zabalené do nevinného a přátelského jazyka, jako je personalizace a zlepšování vašeho zážitku. Jakmile během nastavování kliknete na Ano, váš počítač tiše sleduje více informací, než byste kdy chtěli sdílet.

Nemyslím tím, že by tu bylo nějaké skryté spiknutí nebo divoká konspirace proti nám. Jen je to tak, že spousta funkcí sbírajících data je ve Windows zapnutá ve výchozím nastavení, některé z nich jsou skryté tak, že se k nim jen zřídka vrátíte. Vypnul jsem šest nastavení Windows, která vypadala nevinně, ale chovají se jako tichý pozorovatel na pozadí.

Sledování aktivity

Windows paměť na tebe

Windows si může uchovávat historii aplikací, které používáte, souborů, které otevíráte, webových stránek, které navštěvujete, a dalšího obvyklého dění v průběhu času. Tato data může ukládat lokálně nebo je posílat na servery Microsoftu, pokud jste povolili funkci synchronizace. Sledování aktivit vám pomáhá navázat tam, kde jste skončili, na různých zařízeních. Postupem času to však může vytvořit snímek vašich návyků při používání, například toho, na čem pracujete a jak často přistupujete ke konkrétní aplikaci. I když nevidíte historii svých aktivit, Windows vás průběžně sleduje na pozadí.

  1. Otevřete Nastavení na svém počítači s Windows.
  2. Navštivte sekci Ochrana soukromí a zabezpečení.
  3. Vyberte Historii aktivit.
  4. Deaktivujte možnost Ukládat historii aktivit na tomto zařízení a stiskněte tlačítko Vymazat historii pro odstranění stávajících dat.

Pokud tuto možnost nemůžete najít, pravděpodobně je to proto, že Microsoft odstranil samostatnou stránku Historie aktivit v novějších verzích Windows 11.

Nastavení diagnostických dat

Myslel jsem, že je to základní hlášení chyb

Nastavení diagnostických dat ve Windows shromažďují údaje o výkonu systému, chování aplikací a haváriích, chybných hlášeních, která se zobrazí, o funkcích, které používáte, a další. Tyto údaje pomáhají společnosti Microsoft opravit chyby softwaru, udržovat vaše zařízení aktuální a zlepšovat celkový výkon systému. Některé z těchto údajů jsou vyžadovány, mnoho z nich je však volitelných. Minimální diagnostická data požadovaná Windows, která zahrnují informace o zařízení, inventář softwaru a metriky zdraví, nelze vypnout. Volitelná diagnostická data ale zůstávají pod vaší kontrolou. Patří sem například aktivita aplikací, historie procházení, psaní rukou a na klávesnici či pokročilé metriky chyb. Tato data mohou také zahrnovat vzorce používání aplikací a interakční údaje, které byste pravděpodobně nechtěli sdílet.

Zde je návod, jak omezit diagnostická data ve Windows:

  1. Přejděte do Nastavení > Soukromí a bezpečnost.
  2. Klikněte na sekci Diagnostika a zpětná vazba.
  3. Zde vypněte Odesílání volitelných diagnostických dat.
  4. Také zakažte možnosti Přizpůsobené zážitky a Zlepšit psaní a kreslení.
  5. Také můžete smazat diagnostická data, která o vašem zařízení Microsoft shromáždil.

Nyní budete stále dostávat aktualizace a bezpečnostní opravy, ale Windows bude mít omezený přístup k vašim osobním údajům.

Reklamní ID

ID, na které jste se nikdy nepřihlásili

Windows generuje pro každého uživatele jedinečné reklamní ID, které umožňuje aplikacím sledovat vaše chování a zobrazovat personalizované reklamy. I když vám nezáleží na relevantních, personalizovaných nebo na zájmech založených reklamách, aplikace mohou toto reklamní ID využít k sběru vašich dat a vytvoření profilu vašich zájmů.

Naštěstí můžete svůj reklamní identifikátor kdykoli deaktivovat nebo resetovat.

  1. Otevřete Nastavení a klikněte na Soukromí a zabezpečení v levém panelu.
  2. Dále klikněte na Obecné.
  3. Zde vypněte možnost reklamního ID.

Stojí za to vědět, že toto nezpůsobí úplné odstranění reklam. Jen zabrání Windows přizpůsobovat je podle vašich zájmů. Pokud tuto funkci vypnete a pak znovu zapnete, vygeneruje se vám nové ID, čímž se vymaže propojení s předchozími sledovacími daty.

Oprávnění aplikace

Sledování na úrovni aplikace

Když si na své zařízení stahujete aplikace, mnoho z nich požaduje přístup k citlivým funkcím, jako je mikrofon, kamera, kontakty, kalendář a další. Přiznejme si to, většina lidí těmto žádostem ani nevěnuje pozornost. Prostě by klikli na tlačítko Povolit, aniž by se dvakrát zamysleli. Zatímco některé aplikace vyžadují určité funkce, aby fungovaly správně, některé je možná ani nepotřebují. Je zcela logické, že aplikace pro videokonferenci žádá o přístup k mikrofonu a kameře. Kalkulačka, správce souborů a většina utilitních aplikací však přístup ke kameře nebo mikrofonu ve vašem systému nepotřebují.

Zde je návod, jak zkontrolovat oprávnění aplikací ve Windows:

  1. Přejděte do Nastavení > Soukromí a bezpečnost.
  2. V sekci Oprávnění aplikace pečlivě zkontrolujte fotoaparát, mikrofon, kontakty, kalendář a další kategorie jednu po druhé.
  3. Pokud aplikace opravdu nepotřebuje konkrétní oprávnění, odeberte jí přístup.

Pokud udělíte všechna oprávnění bez jakýchkoli pochybných úvah, může nadměrně chytrá nebo zvědavá aplikace shromáždit mnohem více informací, než je potřeba. Proto je nesmírně důležité zkontrolovat a omezit zbytečná oprávnění aplikací.

Služby polohy

Funkce určená převážně pro telefony

Většina notebooků a stolních počítačů ani nepotřebuje služby určování polohy, a s tímto spíše spojujeme naše chytré telefony. Když na svém systému povolíte služby určování polohy, Windows může sledovat fyzickou polohu vašeho zařízení a sdílet ji se servery Microsoftu pro služby jako mapy a počasí. Všichni víme, že služby určování polohy patří mezi nejcitlivější informace, které mohou odhalit vaše zvyky, rutiny a přesné místo pobytu.

Pokud nechcete, aby Windows a aplikace třetích stran měly přístup k vaší aktuální poloze kvůli strašidelným cíleným reklamám, profilování dat a zneužití škodlivými aktéry, můžete vypnout služby určování polohy. Zde je, co potřebujete udělat:

  1. Otevřete Nastavení a klikněte na Soukromí a zabezpečení.
  2. Můžete úplně vypnout služby určování polohy nebo je omezit na konkrétní aplikace.

To vám poskytne větší kontrolu nad vaším soukromím a bezpečností.

1. Synchronizace schránky

Nevěděl jsem, že lze můj schránku nahrát

Funkce synchronizace schránky ve Windows umožňuje synchronizovat obsah schránky na servery Microsoftu. To vám umožňuje používat historii schránky na dalších zařízeních, kde jste přihlášeni stejným účtem Microsoft. Je dobré vědět, že obsah schránky je ukládán jako prostý text, a mnoho lidí kopíruje důležitá hesla, citlivá data nebo soukromé zprávy, aniž by přemýšlelo o tom, kam všechno směřuje. Pokud sdílíte svůj počítač, kdokoli může získat přístup k historii vaší schránky. Také pokud je váš cloudový účet kompromitován, ohrožuje to vaše důvěrná data.

Postupujte podle níže uvedených kroků pro deaktivaci funkce synchronizace schránky.

  1. Otevřete Nastavení a klikněte na Systém v levém panelu.
  2. Srolujte dolů a klikněte na Schránka.
  3. Vypněte možnost Synchronizace napříč vašimi zařízeními.

Pomůže vám vyhnout se neúmyslnému sdílení, rizikům synchronizace s cloudem a podobným problémům.

Převezměte kontrolu nad svým počítačem s Windows

Soukromí ve Windows není o vypínání funkcí; je to o jejich pečlivém výběru. Většina nastavení existuje pro vaše pohodlí, personalizaci a zlepšení systému. Problém je však v tom, že většina lidí se nestará o nastavení, která jsou zapnutá ve výchozím nastavení. Ve skutečnosti se k nim jen zřídka vracejí. Jakmile se skutečně začnete dívat, co je zapnuté, můžete se rozhodnout, co opravdu musí mít přístup k vašim datům a co ne. Tento malý krok uvědomělého výběru zastaví váš počítač v tom, aby byl tichým sběratelem dat.

Související články